Allmänt

Rose-Marie är specialiserad på föl. Hon kan göra underverk för att korrigera de unga hästarnas ev felställnignar. rose.marie clark

Så hände det som alla uppfödare drömmer om - att äntligen få bra betalt för sin häst. Bror till årets vinnare av Danskt Darby - Davicii - och med en utstrålning som ingen kunde motstå ropades han in för 550 000 DKR. Detta var nytt försäljningsrekord på en Skandinavisk åringsauktion, och även roligt för de danska auktionsarrangörerna som levererade en mycket fin auktion med stor publik och många köpstarka spekulanter på plats.

danskauktionen140926-17

danskauktionen140926-15

danskauktionen140926-18

En lycklig uppfödare och tränaren som ropade in Bassiano, Bent Olsen som har sin träningsanläggning på Klampenborg Galoppbana.

danskauktionen140926-1

Jätteduktiga skötarna Sarah Bernhardsson och Elin Ahlin sköter om och visar upp Bassiano och Asusual.

danskauktionen140926-2

danskauktionen140926-3

danskauktionen140926-4

danskauktionen140926-5

danskauktionen140926-6

danskauktionen140926-7

danskauktionen140926-8

Sarah läste högt för Bassiano som behövde få en lugn stund i boxen mellan alla uppvisningar.

danskauktionen140926-9

danskauktionen140926-10

danskauktionen140926-11

danskauktionen140926-12

danskauktionen140926-13

 

När alla hästarna släppts på bete är det perfekt tid för underhåll av våra stall. Vi tömmer boxar och lösdrift. Ångtvättar hela stallet och uteboxarna. Målar om och ser till att haybars och vattenförsörjning blir fräscht. Att vandra upp till vårt fina stall blir ett rent nöje.

angtvattat stall2

stallet angtvatt2
 angtvatt5 angtvatt4 angtvatt3 

angtvattat stall1

 

Save

Vid olika tillfällen under året gör vi löpande kontroller av hästarnas hälsa och status.

Vi röntgenundersöker våra åringar för att kontrollera att de inte har lösa benbitar.

Hästtandläkaren tar hand om tänderna på åringarna och avlägsnar deras vargtänder efter sommarbete, och han gör även alla avelssstona en gång per år.

Sedan 2014 chippar vi våra föl med ThermoChip som är godkända av Svensk Galopp och följer ISO-standard. Det innebär att vi snabbt kan avläsa fölens / åringarnas temperatur, oftast samtidigt som vi har dem uppbundna för att äta sitt kraftfoder. Det går på mindre än en minut. Suveränt! Under betessäsongen, då hästarna är ute på betena, är det oerhört mycket enklare att kolla om något föl skulle ha en temperaturhöjning.

Av säkerhetsskäl, och på initiativ av försäkringsbolaget, har vi låtit inspektera våra säkerhetsanordningar i stallbyggnader och stallområde.

Säker hästgård (1)

tempchip   chipkoll

xray2   xray3

xray1   dentist

 

Save

yearling-paintingbyj7
Målning av Jan Sjunnesson (7an)

Galoppsporten är underbar och bärs upp av entusiastiska och hängivna människor som älskar hästar och det finns många sätt att få sin drömhäst...

Totalkonceptet: Föda upp för tävling och avel - Flera av våra avelston ägs av hängivna ägare som följt sina ston genom hela tävlingskarriären för att sedan sätta stoet i avel, bestämma vilken hingstlinje som är den bästa strategin, och sedan följa avkommorna under hela uppväxten innan det blir dags för placering hos tränare och så småningom tävlingsdebut. Vi är stolta över att få vara den exekutiva partnern i dessa kvalificerade projekt och glädjer oss lika mycket när hästarna presterar på banan som om de hade varit våra "egna".

Köpa föl direkt av uppfödaren - Den som är kvalificerad nog har redan bestämt sig för vilken sto och hingstlinje man föredrar. Då är det ju en fördel att kunna köpa sin häst direkt av en uppfödare som man har förtroende för. Man kan följa hästens utveckling under den viktiga tillväxtperioden och glädjas åt sin blivande "stjärna". Det är något visst med att ha varit med och präglat sin häst. När man köper svenskt får man dessutom alla fördelar med Svenskprogrammet.

Köpa åring (unghäst) på auktion - Det vanligaste är väl att man köper sin häst på någon av åringsauktionerna i Skandinavien. Det ger en god överblick. Ibland kan man göra fynd till låg inköpskostnad men den stora fördelen är att här visas de bästa bland svenskuppfödda hästar fram i ärlig konkurrens. Alla svenskuppfödda får tävla om fina prispengar i det generösa Svenskprogrammet. De flesta åringar som säljs på auktionerna här är efter hingstar som anmälts till Skandinaviska Breeders med stora prissummor. Alla Svenskuppfödda åringar som säljs i auktionsringen på en officiell auktion i Sverige, är kvalificerade för deltagande i loppet Jockeyklubben Magic Million, med en prissumma om en miljon kronor, året därpå.

Köpa "färdigt" - Kunniga tränare och hästägare väljer ibland att åka utomlands för att köpa färdiga tävlingshästar på någon av de ledande auktionerna, eller via agenter som finns att tillgå. Riskabelt, javisst, men fördelen är naturligtvis att man direkt får en häst som kan börja tävla.En nackdel är naturligtvis att man inte kan springa om de avsevärda pengarna i Svenskprogrammet, JK Magic Million Auktionslöpning och Breeders. För att inte tala om kostnaderna. Priserna på de internationella autionerna har "skenat" under flera år nu.

Köpa "tillsammans" - en allt vanligare ägarform är de sk. konsortierna, dvs man är flera som delar på hästen. Delad glädje är dubbel glädje kan man säga. Här träffas man i stallet och på tävlingarna och gläds åt samvaron kring sin häst. Många av våra uppfödningar ägs av konsortier som låtit det administrativa jobbet ligga hos Easy KB. Vill Du veta mer om vad detta innebär kan du läsa lite här.