Uppfödning

Jessica Lindberg - vår fantastiska resurs i stallet.

Jessicamtvåhästar

Jessica är min högra hand om dagarna i stallet och ute med hästarna. Hennes långa erfarenhet av galopphästar och fantastiska arbetsvilja är ett starkt stöd i vår verksamhet.

stickan a

Stig Ahlengärd - Vår ordinarie veterinär.

Stickan, som han kallas, är vår högt värderade stallveterinär. Han vaccinerar, kastrerar, undersöker ev hältor och sår, gör alla blodprov, skriver friskintyg och framför allt - är mitt bollplank närhelst jag har funderingar kring hästarna hälsa och väl och ve. På fotot har Stickan precis tagit blodprov av Hivernale (FR) för att kontrollera att hon fortfarande är dräktig.

john ricketts

John Ricketts - Horsemanship expert

John har funnits med i mitt hästliv sen mer än 30 år tillbaka. Först som hovslagarlärling hos Börje Wetterling, och när Börje drog ner på verksamheten tog John över hovvården av våra hästar. Efter hand har John utvecklat ett stort kunnande inom Natural Horsemanship, och skapat en egen variant av horsemanshipträning, och vi och våra hästar har varit med på hela den resan.

Alla våra åringar har trygghetstränats och transporttränats av John på sensommaren innan det är dags för dem att flytta härifrån. Extra rädda och knepiga föl har John kommit, och med sin "träning" fått dem trygga och lätthanterliga för oss tvåbenta.  

Vi är honom stort tack skyldig för att vi i stort sett aldrig har några problem med hantering och transporter. Och vi ser med stolthet hur våra uppfödningar uppför sig på banan och i startboxarna och att de är då mysiga att umgås med och gillar människor.

sussie hovslagare

Susanne Sålder Bodin - Hovslagare

Fantastisk, orädd, skyr inte jobb bland hästar av alla åldrar.

Mikael Lindberg Angmannen

Mikael Lindberg - "Ångmannen"

Varje sommar sedan tretton år tillbaks kommer "Ångmannen" till Solbacka för att ångtvätta hela vår stallanläggning. Mikaels företag heter Ångmannen AB med specialitet att tvätta och desinficera bl.a djurstallar. Mikael använder sig av hetvattenånga vilket ger minimal mängd med vatten som ger ett maximalt rent resultat utan kemikalier. Vilket är superviktigt för oss. Inget mögel tillåts få fäste i stallet och boxarna. När hästarna kommer hem från sommarens bete är det rent och fräscht.

Micke är otroligt positiv och pålitlig. Dessutom en mycket målinriktad person som inte nöjer med sig att göra något "halvdant" utan går in frö sin uppgift helt och hållet. 

GöranSeveson

Göran Seveson - Räddaren i nöden

Under alla våra år på Solbacka har vår mångsidige entreprenör hjälpt oss med markarbeten och hållit våra vägar och stallplaner grusade och isfria. Aldrig något gnäll, alltid lösningsorienterad. Någon att hålla i handen när det krisar.

Under höst, vinter och vårsäsongerna behöver förråden ständigt fyllas på med allt som förbrukas i stallet. Leveranserna måste förberedas och volymerna hållas hyfsat stora för att göra inköpen så ekonomiskt fördelaktiga det är möjligt för oss och därigenom våra hästägare.

När de stora bilarna rullar nerför backen gäller det att vara på plats för att ta hand om, och flytta om godset, så att logistiken fungerar. Både kraftfoder, grovfoder, torv och stallströ behöver komma under tak eller flyttas. Ibland liknar vår stallplan ett jätte stort 15-spel när pallar baxas runt till lämpligare lagringsplatser.

torvleverans

escher mobius strip

Naturens cykler styr oss som sysslar med uppfödning. Allt löper i ett stort kretslopp där vi både lever här och nu, samtidigt som tankar och planering studsar mellan historia och framtid.Det finns ingen början, och inget slut på det vi gör.

Lyckligtvis finns det många delmål - både att sikta på och att glädjas över. Och när målen uppnåtts börjar allt på nytt igen - det är härligt att vara uppfödare!

Hållplatser på resan:

  • Ett föl föds
  • Nästa hingst ska utvärderas och väljas
  • Stoet och fölet ska ut och resa
  • Stoet betäcks och kommer hem om det är dräktigt
  • Fölet ska trygghetstränas och lära sig lita på människor
  • Förra årets föl (åringen) ska uppfostras och transporttränas
  • Betena ska prepareras och underhållas
  • Åringen ska prepareras inför åringsauktionen
  • Avmaskningar, vaccineringar, verkningar, tandläkarbesök, veterinärkontroller
  • Löpande foderstatsberäkningar
  • Beställa torv, strö och annat stallmaterial
  • Pappersarbete, veterinärintyg, export & importdokument, boka transporter
  • Följa upp prestationer på galoppbanorna - Gratulera hästägarna
  • Välja och kontrollera säsongens grov- och kraftfoder
  • Hålla koll på de dräktiga stona
  • Sätta upp fölkameror och börja vaka
  • Ett föl föds

Hur och vad vi gör har vi försökt beskriva i artiklarna på den här sidan.