Smart fölfålla istället för båtställning

foalfalla new stor2

Ute på betena måste man hålla undan avelsstona från att äta upp fölens kraftfoder. Det gör man med sk. fölfållor. Vi har i alla år byggt dessa själva  i trävirke. Ett material som är lätt att bygga i, men som samtidigt är ett lockande material för hästarna att gnaga på.  Dessutom trycker stona på och efter ett tag börjar stolpar och stag att luta betänkligt. Och efter en säsong eller två måste nytt virke, skruv och verktyg åter aktiveras.

Vi började spana efter en bättre lösning. På Irland hittade vi en leverantör som hade tagit fram en rund ställning som annonserades som väl utprövad av stuterierna i Irland och England. Efter att ha tagit in anbud insåg vi att det var en alldeles för dyr lösning både i inköp och transporter.

Sagt och gjort. Janne som är gammal seglare kontaktade Press & Son som gör båtställningar, båthus och diverse andra bra lösningar i stål och aluminium. Det fanns standardkomponenter för att bygga en sexkantig svensktillverkad variant. 13 st 3 m rör, 12 st hörnvinklar 120 grader, och 6 stolpar 1,30 m. Och kostnaden blev mindre än hälften av vad den Irländska lösningen kostade. Dessutom är den enkel att flytta. Bara att ta tag och dra den dit man vill ha den.

Enkelt som att montera en IKEA-hylla. Janne monterade den på en dryg halvtimme. Rekommenderas varmt.

Tala med Per på Press & Son AB, Ranhammarsvägen 9, 168 67 Bromma, Tel 08-80 29 80, www.press-son.se

Så här såg våra gamla fölfållor ut, som efter ett tag blev alltmer uppätna...

foalfalla old2    foalfalla old1

Och så här enkelt var det att montera den nya fölfållan:

foalfalla delar    foalfalla montage1

foalfalla montage3    foalfalla montage4  

foalfalla montage6    foalfalla montage7