Bästa sättet att äga hästar?

yearling-paintingbyj7
Målning av Jan Sjunnesson (7an)

Galoppsporten är underbar och bärs upp av entusiastiska och hängivna människor som älskar hästar och det finns många sätt att få sin drömhäst...

Totalkonceptet: Föda upp för tävling och avel - Flera av våra avelston ägs av hängivna ägare som följt sina ston genom hela tävlingskarriären för att sedan sätta stoet i avel, bestämma vilken hingstlinje som är den bästa strategin, och sedan följa avkommorna under hela uppväxten innan det blir dags för placering hos tränare och så småningom tävlingsdebut. Vi är stolta över att få vara den exekutiva partnern i dessa kvalificerade projekt och glädjer oss lika mycket när hästarna presterar på banan som om de hade varit våra "egna".

Köpa föl direkt av uppfödaren - Den som är kvalificerad nog har redan bestämt sig för vilken sto och hingstlinje man föredrar. Då är det ju en fördel att kunna köpa sin häst direkt av en uppfödare som man har förtroende för. Man kan följa hästens utveckling under den viktiga tillväxtperioden och glädjas åt sin blivande "stjärna". Det är något visst med att ha varit med och präglat sin häst. När man köper svenskt får man dessutom alla fördelar med Svenskprogrammet.

Köpa åring (unghäst) på auktion - Det vanligaste är väl att man köper sin häst på någon av åringsauktionerna i Skandinavien. Det ger en god överblick. Ibland kan man göra fynd till låg inköpskostnad men den stora fördelen är att här visas de bästa bland svenskuppfödda hästar fram i ärlig konkurrens. Alla svenskuppfödda får tävla om fina prispengar i det generösa Svenskprogrammet. De flesta åringar som säljs på auktionerna här är efter hingstar som anmälts till Skandinaviska Breeders med stora prissummor. Alla Svenskuppfödda åringar som säljs i auktionsringen på en officiell auktion i Sverige, är kvalificerade för deltagande i loppet Jockeyklubben Magic Million, med en prissumma om en miljon kronor, året därpå.

Köpa "färdigt" - Kunniga tränare och hästägare väljer ibland att åka utomlands för att köpa färdiga tävlingshästar på någon av de ledande auktionerna, eller via agenter som finns att tillgå. Riskabelt, javisst, men fördelen är naturligtvis att man direkt får en häst som kan börja tävla.En nackdel är naturligtvis att man inte kan springa om de avsevärda pengarna i Svenskprogrammet, JK Magic Million Auktionslöpning och Breeders. För att inte tala om kostnaderna. Priserna på de internationella autionerna har "skenat" under flera år nu.

Köpa "tillsammans" - en allt vanligare ägarform är de sk. konsortierna, dvs man är flera som delar på hästen. Delad glädje är dubbel glädje kan man säga. Här träffas man i stallet och på tävlingarna och gläds åt samvaron kring sin häst. Många av våra uppfödningar ägs av konsortier som låtit det administrativa jobbet ligga hos Easy KB. Vill Du veta mer om vad detta innebär kan du läsa lite här.