Så här gör vi

Varje år, på hösten, arrangeras auktioner i Stockholmstrakten och i Danmark. Auktionen är kulmen på vårt verksamhetsår. Nu ska våra fina åringar förhoppningsvis säljas och sättas i träning hos duktiga tränare.

Så här kan det gå till - en kort film från åringsauktionen på Tammsvik 2016

auktionsgladje160910a

Björn Zachrisson har publicerat Skandinaviska Galoppresultat 2014 med utfallet från den svenska fullblodsaveln. HorseNature har haft ett fantastiskt lyckosamt år hittills och återigen hamnat högt bland vinstrikaste uppfödare. Utan att förringa våra duktiga kollegors prestationer känner vi oss stolta över att ha lyckats så väl i vår ambition att producera framgångsrika och hållbara hästar med så jämförelsevis få avelsston som vi har plats för.

Ladda ner hela listan som pdf här

 

 

Save

Save

Om man bara behövde se till gener och läsa lite katalogsidor vore väl livet som hästköpare och uppfödare en smal sak. Men så är ju inte fallet. Uppfödning är en "de tusen detaljernas konst".

När Du köper häst, eller vill satsa på att föda upp Din egen häst, menar vi att miljöfaktorerna är lika väsentliga, om inte viktigare för hästens framtida utveckling än arvet.

På Solbacka lever vi för att ge hästarna den bästa start i livet de kan få.
Och vi brinner för att våra hästägare ska ges den service och information om sina hästar som de som "racingentusiaster" förtjänar.

solbackabreedingqualities

På hösten ska åringarna säljas och sedan ridas in och gå in i träning. För att förbereda dem för det tas de in från betet och får stå inne i stallet på nätterna, med början ca 8 veckor för auktionen. Första veckan får de vänja sig vid att stå på box på nätterna, och går ute på bete hela dagarna. Vi låter också hästtandläkaren komma och ta hand om deras tänder då. Vassa kanter jämnas till och vargtänder tas bort. Vi tycker att det är en självklarhet att göra det innan vi sätter ett bett i munnen på åringen.
Den här första veckan kommer också vår osteopat, och går igenom auktionsåringarna. De har varit ute och sprungit och busat på bete under flera månader, och osteopaten hittar ofta spänningar och låsningar som hon kan lossa på. Får hästen gå med dessa låsningar, kommer de med stor sannolikhet att leda till problem, förr eller senare.
Vi ger åringen också en ordentlig schamponering, när den kommer hem från betet, och efter den får de ha täcke på sig.

Vecka 2 börjar åringarna gå på horse-walkern. I början några minuter morgon och kväll, men tiden ökas dag för dag.
Under den första tiden av prepareringsperioden, kommer John Ricketts hit och ger våra auktionsåringar en "trygghetsträning" . Åringen jobbas 1 till 1.5 timmar av John, och lär sig massor under den korta tiden. Många fascinerande och roliga ögonblick får vi och våra hästägare uppleva när de nyfikna åringarna går från att vara "försiktiga och rädda" till "nyfikna och trygga". Lika spännande varje år.

tall and tan m boll 160818

rafaella m boll 160818

raffaella parasoll 160818

upointtaken lakan 160818

uPointtaken m halsduk 160818

Vid ett senare träningspass får alla åringarna en ordentlig transportträning så att man ska kunna lasta och transportera dem utan olycksrisk och onödig stress.

transporttraining

Åringarna får vänja sig vid att ha träns och att bli ledda. De longeras även i vår nyanlagda roundpenn.

roundpenn
Det här är en arbetskrävande period. Varje åring hanteras mycket varje dag. Vi vill att de ska ha ett så naturligt liv som möjligt, trots att de ska förberedas för auktionen, så de går ute på bete 5-6 timmar varje dag, tillsammans i flock.

Utfodringen är alltid viktigt, och självklart extra viktig under de här veckorna. Vi optimerar foderstaterna med hjälp av PC-Horse och sätter ihop en foderstat som stärker skelett och befrämjar muskeltillväxt och som naturligtvis också ska få åringen att se så fin ut som möjligt när det är dags för auktionen. Äpplena på bilden är en extra höstbonus för alla våra hästar.

stallapplen

mathinkar

Målet är att komma med en välhanterad, blank, korthårig åring med god kondition till auktionen.

I slutet av preparationsperioden kommer John Ricketts hit en gång till, och ger varje åring en lastträning. Den timmen gör våra åringar oerhört lättlastade, och trygga i transportsituationen. Helt säkert bidrar den också till att de klarar startboxmomentet bättre när det är dags för det.

Vi har roliga dagar när vi ska ta bilder till auktionskatalogerna. Hela familjen tas i anspråk för att hålla åringens intresse uppe under fotosessionerna. Det är inte alltid så lätt eftersom våra åringarna inte är särskilt rädda av sig.

eva prasslar
didi prasslar
janne fotar


 

När våra åringar flyttar till sina nya ägare/tränare har vi gjort vad vi kan, vårt jobb är slut. Nu kan vi bara hålla tummarna för att allt ska gå bra, och att våra uppfödningar ska bli framgångsrika på galoppbanorna. Vi följer upp och håller kontakt med våra uppfödningar, alla har de en plats i våra hjärtan.

När vi har snö på marken har vi möjlighet att ”träna” våra unghästar. Då leder vi iväg hela gänget till ett av våra sommarbeten med en härligt sugande uppförsbacke åt ”rätt” håll. Först släpper vi hästarna en stund för fri lek. Redan då springer de massor, glada över miljöombytet. Sedan leder vi ner dem nerför backen och en bra bit bort. När de släpps går de fort uppför backen, hem mot stallet. En sprits på ca 250 m. När de blåst ut får de göra samma sak en eller två ggr till. Detta lilla träningspass upprepar vi varje helg så länge underlaget tillåter. Vintern 05-06 var perfekt ur denna synpunkt, och våra 4 ett-årshingstar hade mkt bra kondition och massor av muskler. Noterbart var att de även sprang mer ”till vardags” piggare och starkare pga ökad kondition. Positiv spiral mao.

Föl och åringar brukar vi verka ca var 4:e vecka. Ibland kan ett föl ha någon avvikelse i benställningen och då kommer hovslagaren oftare. Fölen växer så det knakar första månaderna, och är man noggrann med hovvården då brukar resultatet bli mycket bra.