Avvänjningen
Vi har inte så många boxar, så avvänjningen av fölen får vänta till i oktober, när åringarna har flyttat. Det innebär att ett tidigt fött föl kan vara 8-9 månader gammal, och stoet kanske själv har börjat säga ifrån. Det underlättar separationen, ju längre fölet fått vara med sin mamma, desto bättre. Vi tar hem alla ston o föl och släpper dem i fölens lösdriftshage. Sen tar vi bort ett sto i taget tillbaka till sommarbetet som ligger utom hörhåll. Snart är bara fölen kvar på lösdriften där de ska gå över vintern.
I lösdriftshallen har varje föl/åring sin egen krubba. De binds upp vid sin krubba för att äta sitt kraftfoder. Då passar jag på att borsta och pyssla om dem. Att de är vana vid och accepterar att stå uppbundna så här underlättar vidare hantering av dem.
De avvanda fölen/åringarna har fri tillgång till hösilage både i hallen och ute i hagen, och de får också i princip fri tillgång till luzernhackelse i stora byttor. Bra grovfoder är själva grundstenen i all hästhållning, och kanske framförallt till växande unga hästar.
Varje föl/åring på lösdriften har en egen vattenhink bredvid krubban så att de kan dricka när de ätit även om de står uppbundna. På vintern har de tillgång till ljummet vatten via en Thermobar inomhus. Man vet att hästarna dricker mindre om vattnet är iskallt, och när hästen dricker för lite,ökar risken för kolik. Dessutom äter hästarna mindre grovfoder, om de inte har tillgång till friskt ljummet vatten under vintern, dygnet runt. Det är helt enkelt friskvård. Våra avelsston har också Thermobar ute i vinterhagen, och fri tillgång till hösilage, dygnet runt. Besök www.thermobar.webbsida.com och läs mer om vikten av att hästen har fri tillgång till friskt vattten dygnet runt året runt.
Det är viktigt att fölen växer jämnt över hela året. Får de inte tillräckligt med mat för optimal tillväxt hela året, kan fölen/åringarna tunna ut över vintern. Sen när våren kommer med kraftigt, proteinrikt bete växer åringen kraftigt, med risk för tillväxtrubbningar. För att undvika detta problem vägs/mäts fölen/åringarna varje månad och nya foderstater räknas ut med hjälp av PC-Horse. Där kan man även följa fölets/åringens tillväxtkurva och se att den håller sig inom givna ramar.