Förberedelser inför betäckningssäsongen

Här i Sverige, med vårt klimat av förhållandevis kort sommar och lång mörk vinter, ställs andra krav på oss som är fullblodsuppfödare än på våra kollegor i varmare länder. Eftersom alla hästar formellt "fyller år" den 1 januari, har en åring som är född i januari ett försprång rent fysiskt, framför en som är född i juni, när det är dags att gå in i träning som 1 1/2 åring. Vi vill att våra föl ska födas någorlunda tidigt på året, så att de är så välutvecklade som möjligt när de säljs och går in i träning. Chansen att hästen ska  tävla som 2-åring är också större om den inte är allt för sent född.  Men samtidigt finns det många exempel på maj-födda föl som blivit mycket bra tävlingshästar. Ett exempel är Northern Dancer (CAN), och han tävlade dessutom ett flertal gånger som 2-åring. Det är naturligtvis mycket som spelar in hur tidig en häst blir, inte enbart födelsedatum.

Ett fullblodssto går dräktigt ca 11 månader (335 dagar), så vi måste betäcka under den mörka årstiden för att kunna få vårt eftersträvade tidigt födda föl. Då är det också en fördel om stoet inte fölar för sent på våren, så att man har lite tid på sig att få henne dräktig igen.

ljusterapi carrots

För att få ett sto, som inte är dräktigt, i brunst i januari-februari, sätts hon på ”ljusterapi” från 1 december. Får stoet 16 timmar ljus och 8 timmar mörker kommer pälsfällning och brunst igång efter några veckor. Stona står i boxar med starka lysrör i varje box som är tända fram till 23.30 på kvällen. I höst (2016) har vi installerat dagsljuslampor i alla boxar, vilket enligt forskning inte bara hjälper stona att komma igång med pälsfällning och brunst, utan också bidrar till att förkorta/normalisera dräktighetstiden och ökar födelsevikten på fölen! Så från i år är det väldigt ljust hela vintern här på Solbacka. Timer på all belysning gör det enkelt!

Under hösten fram till 1 december har jag skurit ner en aning på kraftfodret till tomma ston, men nu ökas givan på och stona får även färska morötter, olja m.m. Morötterna innehåller stora mängder Betakaroten som är ett förstadium till retinol (Vit A) och finns i växternas gula och röda färgämnen. Betakaroten är en fettlöslig vitamin, som stimulerar brunst. Stona får även LinfröE+, kallpressad linfröolja med högt Omega 3-innehåll och ett högt innehåll av naturligt E-vitamin, en fettlöslig vitamin som också stimulerar brunst.

När brunsten så inträffar brukar vi för säkerhets skull kolla att stoets livmoder är ok, veterinären kommer och tar ett bakteriologiskt prov på livmoderslemhinnan för att se att inga bakterier växer. Skulle så vara fallet behandlas stoet med utgångspunkt från den resistensbeskrivning vi fått från labbet. Man måste behandla under brunsten, när livmodern är öppen, så det gäller att vara snabb, annars får man vänta tre veckor till nästa brunst med behandlingen. Ska stoet åka utomlands för betäckning tar vi också prov avseende EVA (Equine Virus Arterit), Coggins test och CEM (smittsam livmoderinflammation).

Sedan är stoet förhoppningsvis klart att betäcka, vilket inom fullblodsaveln alltid sker med naturlig betäckning. Det betyder att våra ston (och föl) måste transporteras till hingsten. Ska stoet betäckas utomlands är det bra om hon åker i mitten av februari. Det är dyrt att åka och betäcka ute i Europa, så man vill få hem ett dräktigt sto och det kan ibland ta tid...

De ston som fölar kommer automatiskt i brunst ca 9 dygn efter fölning (fölbrunst). Denna brunst betraktar vi som en ”reningsbrunst” och betäcker oftast inte då. Men om stoet fölar sent på säsongen och fölningen gått bra, kan man betäcka då för att tjäna in lite tid. Nästa brunst kommer ca 25-30 dagar efter fölning och då är det dags för ombetäckning. Stoet och hennes lilla föl får nu ut och resa, vilket går jättebra, bara man planerar resan ordentligt och är noggrann med val av transportör.

web counter