Det dräktiga stoet
När stoet är konstaterat dräktig och allt ser ut som det ska, börjar väntans tider. Hon går ut på bete så fort vädret och betestillväxten tillåter. På betet får stona extra kraftfoder varje dag, fullblodshästar har svårt att hålla hullet på enbart bete. Vi har hästarna ute dygnet runt på sommarhalvåret, och då vandrar de flera timmar varje natt. Det kräver mycket extra energi. Har stoet föl vid sidan får hon extra mycket tilläggsfoder.
När stona stallas in på hösten, räknas nya foderstater ut med hänyn tagen till årets skörd av hösilage. Med hjälp av PC-Horse ser man lätt vilket behov som finns av tilläggsfoder. Forskning har visat att dräktiga ston som får extra kalcium får större fölungar, som sen också växer upp till större individer. Därför kan det vara en god idé att ge extra kalcium till dräktiga ston, framförallt under den sista trimestern, även om foderstaten säger att det egentligen inte behövs...
Stoet vaccineras mot abortvirus tre gånger under dräktigheten, i 5, 7 och 9:e dräktighetsmånaden. De senaste åren har vi även börjat vaccinera stona mot Rota-virus, och det gör i månad 8, 9 och 10. Ca 4-5 veckor före fölningen vaccineras hon mot hästinfluensa och stelkramp. Den vaccinationen ger fölungen ett skydd under sina första månader.
De sista 3 till 4 månaderna av dräktigheten, är det dags att justera foderstaten till stoet. Hon orkar inte äta så mycket hösilage längre, och får nu lite mer kraftfoder och linfröolja. Ökningen sker successivt från 4 månader innan fölning. Nu har man stor hjälp av PC-Horse, jag kontrollerar foderstaten en gång i månaden så här i slutet av dräktigheten, i kombination naturligtvis med bedömning av hur stoet ser ut!