Fölets första tid

 

 

Det  är viktigt att hantera det lilla fölet, sätta på grimman och lära fölet att bli ledd, lyfta på benen och kela och gosa. Det är så mycket lättare att hantera ett litet föl, och allt man gör nu under de första veckorna / månaderna, har man igen senare när de är större och starkare.

Fölet går ute i hagen morgon och kväll med sin mamma. Vid dåligt väder får det ha ett föltäcke på sig. Det är viktigt med mycket rörelse under hela uppväxten. Är det lerigt eller halt i hagen har vi en stor fin sandpaddock där vi släpper ston och föl. Fölen får inte springa lösa till och från hagen. De leds vid sidan av sin mamma. I början måste man vara två, men snart klarar en person av både sto och föl. Det här extra arbetet har man igen många gånger om, t.ex. när man ska lasta för att åka till betäckning eller när vi leder stona och fölen till och från sommarbetet som ligger en bit bort. Ju mer man hanterar det lilla fölet, desto lättare får man senare när de inte är så små och behändiga.

eva-leder-Hollys-foal-120314

Så tidigt som möjligt tar vi ut sto och föl till paddocken så att mamma får röra på sig och det unga fölet får upptäcka den nya världen.