Dags för fölning
Inför fölning töms boxen och ströas upp med nytt material. Boxväggarna tvättas och decinficeras, övervakningskameror sätts upp och sedan börjar nattvaket. Vi har numera webb-kameror som vi sätter upp för högdräktiga ston, så att våra hästägare kan följa med och se fölningen och sitt nya föl. Med kameraövervakning ökar säkerheten och ingen behöver störa hästarna genom att sova i stallet.
Våra ston får också bära en liten sändare i grimman, som ringer upp mobilen när stoet lägger sig ner.
Jag brukar ringa och förbereda veterinär på att det är fölning på gång. Skulle fölungen ligga fel vid fölningen är det bråttom att rätta till felläget, och då kan man behöva hjälp av veterinär. Oftast klarar stoet av fölningen utan problem själv, men det är inget vi tar för givet. Man ska vaka över sitt dräktiga sto, och när hon fölar ska man vara på plats. Ett sto som fölar ute i naturen kan förmodligen till viss del rätta till fellägen själv genom att lägga sig i sluttningar etc. men instängd i en liten box har stoet ingen chans att röra sig särskilt mycket.
En annan anledning till att man ska vara på plats vid fölningen är att fölet inte alltid klarar av att ta hål på fostersäcken. Stoet hjälper inte till med det, och om vi inte hjälper fölet med det så kommer det att kvävas ihjäl. Varje år hör man talas om föl som "låg död i säcken". Jag hjälper alltid stoet vid fölning, drar lite i fölungens framben vid krystvärkarna och håller emot däremellan. Fölet kommer ut fortare och det blir mindre anstängande både för sto och föl.
Ett nyfött föl har inget immunförsvar, det byggs upp av antikropparna som finns i råmjölken. När fölet är ute och stoet har rest sig, tvättas stoets juver ordentligt, och sen mjölkar jag ut ca 2 dl. Apotekets mjölkpump för kvinnor är helt suverän. Min är från 1993, still going strong. Med hjälp av en refraktometer, kollas råmjölkens kvalitet, dvs att halten av antikroppar är bra. Om den är bra, får fölet en första måltid innan det reser sig. Den här första måltiden ger fölet de viktiga antikropparna, vilket kickar igång immunförsvaret innan fölet utsätts för alla bakterier det får i sig när den söker efter juvret. Den första måltiden ger också energi, och sedan reser sig fölet snart.
Om fölet inte är på benen inom ytterligare en halvtimmer mjölkar jag ur och ger en flaska till. Så kan man hålla på, om man har ett "segt" föl, tills det reser sig. Mjölken sätter också gång tarmbecksavgången, och det är viktigt att den kommer igång så fort som möjligt, för att undvika förstoppningskolik på det lilla fölet.
Jag hjälper fölet att hålla balansen första gången den kommer upp på benen, och ser till att den diar ordentligt och att alla funktioner fungerar som de ska. Vi lämnar sto och föl i fred så mycket som möjligt, för den så viktiga första präglingen. Man behöver ju inte vara i boxen för att övervaka fölet.
Stoet avmaskas i samband med fölningen, med ett Ivermectin-preparat. Det går ut i modersmjölken och skyddar fölungen mot fölmask, en parasit som infekterar fölet via mjölken.
Dagen efter fölningen, när fölet har hunnit bli 12 timmar, ät det klokt att låta veterinären göra ett Foal Check. Man tar ett bodprov, och kollar att fölet har en bra antikropps- status. Om inte, måste fölet få plasma, antingen via en sond eller intravenöst.
Ytterligare en dag senare gör man ett nytt Foal Check för att kontrollera att antikroppsnivån gått upp.
Vill du se lite filmer från några av våra fölningar - gå till Filmhörnan