Inför åringsauktionen

På hösten ska åringarna säljas och sedan ridas in och gå in i träning. För att förbereda dem för det tas de in från betet och får stå inne i stallet på nätterna, med början ca 8 veckor för auktionen. Första veckan får de vänja sig vid att stå på box på nätterna, och går ute på bete hela dagarna. Vi låter också hästtandläkaren komma och ta hand om deras tänder då. Vassa kanter jämnas till och vargtänder tas bort. Vi tycker att det är en självklarhet att göra det innan vi sätter ett bett i munnen på åringen.
Den här första veckan kommer också vår osteopat, och går igenom auktionsåringarna. De har varit ute och sprungit och busat på bete under flera månader, och osteopaten hittar ofta spänningar och låsningar som hon kan lossa på. Får hästen gå med dessa låsningar, kommer de med stor sannolikhet att leda till problem, förr eller senare.
Vi ger åringen också en ordentlig schamponering, när den kommer hem från betet, och efter den får de ha täcke på sig.

Vecka 2 börjar åringarna gå på horse-walkern. I början några minuter morgon och kväll, men tiden ökas dag för dag.
Under den första tiden av prepareringsperioden, kommer John Ricketts hit och ger våra auktionsåringar en "trygghetsträning" . Åringen jobbas 1 till 1.5 timmar av John, och lär sig massor under den korta tiden. Många fascinerande och roliga ögonblick får vi och våra hästägare uppleva när de nyfikna åringarna går från att vara "försiktiga och rädda" till "nyfikna och trygga". Lika spännande varje år.

tall and tan m boll 160818

rafaella m boll 160818

raffaella parasoll 160818

upointtaken lakan 160818

uPointtaken m halsduk 160818

Vid ett senare träningspass får alla åringarna en ordentlig transportträning så att man ska kunna lasta och transportera dem utan olycksrisk och onödig stress.

transporttraining

Åringarna får vänja sig vid att ha träns och att bli ledda. De longeras även i vår nyanlagda roundpenn.

roundpenn
Det här är en arbetskrävande period. Varje åring hanteras mycket varje dag. Vi vill att de ska ha ett så naturligt liv som möjligt, trots att de ska förberedas för auktionen, så de går ute på bete 5-6 timmar varje dag, tillsammans i flock.

Utfodringen är alltid viktigt, och självklart extra viktig under de här veckorna. Vi optimerar foderstaterna med hjälp av PC-Horse och sätter ihop en foderstat som stärker skelett och befrämjar muskeltillväxt och som naturligtvis också ska få åringen att se så fin ut som möjligt när det är dags för auktionen. Äpplena på bilden är en extra höstbonus för alla våra hästar.

stallapplen

mathinkar

Målet är att komma med en välhanterad, blank, korthårig åring med god kondition till auktionen.

I slutet av preparationsperioden kommer John Ricketts hit en gång till, och ger varje åring en lastträning. Den timmen gör våra åringar oerhört lättlastade, och trygga i transportsituationen. Helt säkert bidrar den också till att de klarar startboxmomentet bättre när det är dags för det.

Vi har roliga dagar när vi ska ta bilder till auktionskatalogerna. Hela familjen tas i anspråk för att hålla åringens intresse uppe under fotosessionerna. Det är inte alltid så lätt eftersom våra åringarna inte är särskilt rädda av sig.

eva prasslar
didi prasslar
janne fotar


 

När våra åringar flyttar till sina nya ägare/tränare har vi gjort vad vi kan, vårt jobb är slut. Nu kan vi bara hålla tummarna för att allt ska gå bra, och att våra uppfödningar ska bli framgångsrika på galoppbanorna. Vi följer upp och håller kontakt med våra uppfödningar, alla har de en plats i våra hjärtan.